Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Το Xωριό Κερπινή Καλαβρύτων



Η ιστορική, πανέμορφη και γραφική Κερπινή , βρίσκεται απέναντι από το Χελμό,σε υψόμετρο 1070 μέτρων βόρεια των Καλαβρύτων από τα οποία και απέχει 10 χλμ.
Ένα Χωριό υπερήφανο για την ομορφιά του και την Ιστορία του.
Με την ονομασία Κερπινή πορεύεται από τα βάθη των αιώνων. Ο επιθεωρητής Δημ. Εκπ/σεως Βασ. Παπαγεωργίου γράφει για την Κερπινή :’’Εις διάφορα Ιστορικά βιβλία έτυχε να συναντήσω ότι η Ιστορική κωμόπολις Κερπινή πήρε το όνομα της από το Βαρώνο της Βοστίτσας De Little de Cherpigny (Τσερπινί)
επειδή παραθέριζεν εκεί. Το βέβαιον μας φαίνεται ότι επειδή η Κερπινή ήταν από υγιεινής απόψεως άριστον θέρετρον ,όπως και σήμερον και εκεί παραθέριζαν οι κατακτηταί Φράγκοι, ο Βαρώνος προσέθεσεν εις τον τίτλο του Δουκός της Κερπινής.’’
Ώστε δεν πήρε η Κερπινή το όνομα από τον Βαρώνον ,αλλά τουναντίον ο Βαρώνος πήρε το όνοματης Κερπινής .Αυτό την εποχή της Φραγκοκρατίας , το εθεωρούσαν τιμητικό.
Το όνομα Κερπινή πρέπει να έχει σχέση με την αρχαία πόλη της Κερύνειας ,με το όρος Κερύνεια (βορ. Της Κερπινής) με τον ποταμό Κερυνίτης-Κερινή-Κερπινή (Επετηρίς Καλαβρύτων 1969,σελ. 84 Πόθεν η ονομασία της Κερπινής’’.
Ένα χωριό με λαμπρή Ιστορία ,με προσφορές και θυσίες για την πατρίδα ,αφού ήταν παρόν σε όλους τους αγώνες του Έθνους .Χωριό όπου ήταν η πατρίδα των περιωνύμων Ζαιμαίων, που τίμησαν την γενέτειρα τους και όλη την επαρχία και το έθνος με τις πολύτιμες υπηρεσίες τους προ του 1821,κατά το 1821 και μετέπειτα .Από αυτούς ο Ασημάκης ,μυήθηκε στην φιλική Εταιρεία Υπό του Γρ. Δικαίου και πρώτος παρακίνησε τον Χονδρογιάννη να προσβάλει τους τούρκους στο Μάζι στις 18 Μαρτίου 1821.
Ο γιός του Ανδρέας αποτέλεσε μαζί με τον Π. Πατρών Γερμανόν και του Ανδρ. Λόντου την Αχαίκήν Τριανδρία του Ιερού Αγώνα ,παριστάτε δε στη σύσκεψη της Αγίας Λαύρας στις 10 Μαρτίου 1821.Μετέιχε σε πολλές μάχες και μετέπειτα έγινε πρωθυπουργός , το 1826.
Ένα χωριό όπου έχει βγάλει 3 Πρωθυπουργούς (Θρασύβουλος Ζαΐμης, Αλέξανδρος Ζαΐμης και Ανδρέας Ζαΐμης),2 φορές πρόεδρο της Βουλής (Θρασύβουλος Ζαΐμης και Αλέξανδρος Ζαΐμης) και ένα πρόεδρο της Δημοκρατίας των Αλέξανδρο Ζαΐμη.
Την ακμή που γνώρισε κατά το παρελθόν μαρτυρούν οι πύργοι , τα παλιά αρχοντικά του, τα καλντερίμια και οι φανοστάτες. Άλλες εξέχουσες οικογένειες ήταν του Φωτήλα, Λιάρη Δούκα κ.α.
Mε το Β.Δ. της 8ης (20) Απριλίου 1835 σχηματίστηκε ο Δήμος Κερπινής, ως Δήμος της Επαρχίας Καλαβρύτων. Κατατάχθηκε στη Γ΄ τάξη, με πληθυσμό 1826 κατοίκους και έδρα την Κερπινή. Ο δημότης ονομάστηκε Κερπινίτης. Την αρχική σύσταση αποτελούσαν η Κερπινή (973), Ρωγοί (373), Ζαχλωρού (266), Μέγα Σπήλαιο (214). Στην συνέχεια με τις μεταγενέστερες προσαρτήσεις το 1841 των Δήμων Σελινόης (Πετρακοί) και Κερήνειας (Κλαπατσούνας) είχε 5.834 Κατοίκους και η Κερπινή με 817 κατοίκους.
Χωριά του τότε δήμου Κερπινής :Ρωγοί (κατ. 319),Δουμενά (κατ. 403) ,Βιλιβίνα (Κατ.460),Δίγελα (κατ.175),Κλαπατσούνα (κατ.574),Παντελεήμων (κατ.102),Βάτσα (κατ.320),Πετσάκοι (κατ.690),Λαπαναγοί (κατ.750),Κυρίτσοβα (κατ.142),Άνω Ζαχλωρού (Κατ. 241),Κάτω Ζαχλωρού (κατ.328),Μονή Μ. Σπηλαίου (180 μοναχοί), Μονή Μακελλαρίας (6 μοναχοί).
Μετέπειτα του 1912 συστήνεται ως κοινότητα Κερπινής και από το 1997 βάσει του προγράμματος Ιωάννης Καποδίστριας συμπληρώνει το νέο Δήμο Καλαβρύτων ως Δημοτικό Διαμερίσμα Κερπινής.
Ώς έμβλημα στην σφραγίδα του Δήμου Κερπινής έφερε τον Ηρακλή να κρατά ή να καταδιώκει την Χρυσόκερων έλαφον, από το μύθο ότι στην θέση Μορνίτσι φόνευσε ο Ηρακλής την Κερυνίτιν έλαφον.
Με τον καλύτερο προσανατολισμό (μεσημβρινό) στον οποίο οφείλει το υπέροχο κλίμα της, (ήπιο σχετικά χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι) μέσα σε πλήθος καρυδιών ,κερασιών, μουριών κλπ. που την καθιστούσε προπολεμικά αλλά και σήμερα , το πρώτο θέρετρο της περιοχής.
Η Κερπινή αποτελείται από τρεις Γειτονιές:
  • Την Επάνω Γειτονιά που βρίσκεται η πανέμορφη πλατεία μας με τον τεράστιο πλάτανο(περφ.51/2 μέτρα), με τα παντοπωλεία και τα καφενεία γύρω της ,τα κοινοτικά καταστήματα ,το Αγροτικό Ιατρείο, τον κεντρικό μας Ναό του Τιμίου Προδρόμου και το Σχολείο μας.
  • Την Κάτω Γειτονιά ,που συνδέεται με το πέτρινο γεφύρι με το υπόλοιπο Χωριό και
  • Την Πέρα Γειτονιά , στην είσοδο του Χωριού.
Τα άφθονα νερά της προέρχονται εκτός από τις 4 πηγές , που βρίσκονται μέσα στο χωριό αλλά και με σύγχρονο υδραγωγείο που συγκεντρώνει νερά από πηγές βόρεια του χωριού .
Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, Προς Βόρεια του Χωριού έγινε στις 16 Οκτωβρίου του 1943 η Μάχη της Κερπινής ανάμεσα στις αντιστασιακές δυνάμεις και τους Γερμανούς κατακτητές με το γνωστό νικηφόρο αποτέλεσμα.
Στις 8 Δεκεμβρίου 1943 το Χωριό ήταν από τα πρώτα της επαρχίας Καλαβρύτων που γνώρισε τη Γερμανική θηριωδία και έζησε την πιο μαύρη μέρα στην Ιστορία της. Τότε που 45 άντρες ,πατέρες, αδέλφια αλλά και παιδιά στάθηκαν αντιμέτωποι στη βαρβαρότητα και έπεσαν ,άοπλοι και αθώοι , δολοφονημένοι εν ψυχρώ από τους Γερμανούς κατακτητές και το χωριό μετατράπηκε σε ερείπια .Μέρες εφιαλτικές ,εικόνες φρικτές που έχουν σημαδέψει μέχρι σήμερα την ζωή αυτού του τόπου.
Ένα χωριό που πληγώθηκε θανάσιμα, ρημαγμένο Χωρίς καμιά βοήθεια αλλά ολοζώντανο πάλι και πανέμορφο ,έτοιμο να ξαναζήσει τις παλιές του δόξες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: