Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Η 25η Μαρτίου 1821,αποτελεί ένα μοναδικό κοσμοϊστορικό γεγονός !


Το Ηρώο των Αγωνιστών
της επανάστασης του 1821
Γειά και χαρά σας Μωραΐτες αδελφοί
και ‘σείς κοπέλες γειά σας
τη λευτεριά η Ελλάδα μας χρωστάει στη λεβεντιά σας
Γειά και χαρά σας Μωραΐτες αδελφοί
που η μάνα αν δεν σας γέννα
ούτ’ Άγια Λαύρα θα ‘χαμε ούτε εικοσιένα.
Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου, έχουμε διπλή γιορτή, εθνική και θρησκευτική. Η μέρα είναι αφιερωμένη στην πατρίδα και την ελευθερία της και στη γλυκιά μας Παναγία! Ίσως να μην είναι συμπτωματική αυτή η ταύτιση.
 Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου μπορεί να συμβολίζει και την ανάσταση του Γένους μας. Κι αυτή έγινε πριν πολλά-πολλά χρόνια, στα 1821.
Μια τέτοια ακριβώς μέρα, που γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, δόθηκε το σύνθημα του ξεσηκωμού κατά των Τούρκων κατακτητών. Κοντά τετρακόσια χρόνια οι πρόγονοί μας ζούσαν υπόδουλοι στους Τούρκους. Στη διάρκεια της σκλαβιάς υπέφεραν πολύ. Αμέτρητοι βασανίστηκαν ή υποχρεώθηκαν να πάρουν τα βουνά. Οι αδικίες και τις ταπεινώσεις και η αγάπη για την ελευθερία οδήγησαν τους ήρωες της Επανάστασης στους μεγάλους και ένδοξους αγώνες τους.

Χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρα χρόνια πολέμου και πολλές θυσίες για να ελευθερωθεί το Γένος. Πίσω από τους τρανούς γνωστούς ήρωες και αρχηγούς τους Κολοκοτρώνηδες, τους Καραϊσκάκηδες και τους Μαυρομιχαλέους, ακολούθησε ο ανώνυμος λαός!

 Όλοι, μικροί και μεγάλοι, γνωστοί και άγνωστοι, αγωνιστές πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις! Όλοι ήθελαν να ζήσουν ελεύθεροι, να ζήσουν χωρίς ταπεινώσεις και καταπίεση στον τόπο τους. Και το κατόρθωσαν.

Ύστερα από πολλούς αγώνες και περιπέτειες, η ελευθερία ξαναγύρισε στη γενέτειρά της, όπως την ύμνησε ο μεγάλος μας εθνικός ποιητής, ο Διονύσιος Σολωμός.

Το 1821 δεν είναι απλώς ένα ιστορικό γεγονός. Είναι κοσμοϊστορικό. Δεν ήταν απλή επανάσταση.

Ήταν αγώνας ενός έθνους, του Ελληνικού, που επί αιώνες υπήρξε ο φωτοδότης του κόσμου. Το 1821 το έθνος τινάχτηκε, όρθωσε το ανάστημά του στο βάρβαρο κατακτητή, για να καταλύσει την τυραννία και ν’ ανακτήσει την ελευθερία και τη θέση του στην οικουμένη και την Ιστορία.

Το 1821 ήταν ένας καθολικός ξεσηκωμός με το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος» ενός λαού, που δημιούργησε το φως του αληθινού πολιτισμού και το ακτινοβόλησε σ’ ανατολή και δύση.

Πέρα απ’ αυτά, το 1821 αποτελεί μοναδικό κοσμοϊστορικό γεγονός και κατά τούτο: ο εχθρός δεν ήταν τυχαίος, ήταν παντοδύναμος.

Την Ευρώπη κρατούσε γερά στα νύχια της η πανίσχυρη «Ιερή Συμμαχία». Γύρω - γύρω όλα ήταν απελπιστικά μαύρα. Ακτίνα φωτός δεν φαινόταν πουθενά. Ούτε η αφορμή δινόταν από κάπου. Ποιος να τολμήσει να αποτινάξει τέτοιο αβάσταγο ζυγό;
Το 1821, όμως, ξεκίνησε από τον πόθο της λευτεριάς, που ποτέ δεν είχε σβήσει στην ψυχή των Ελλήνων. Έμεινε από το 1453, που έπεσε η Πόλη, κρυμμένη στα φυλλοκάρδια του λαού σαν τη σπίθα κρυμμένη στη στάχτη.

Ο Τούρκος νόμισε πως έπνιξε τον πόθο του ραγιά για τη λευτεριά. Οι ξένοι πίστεψαν πως νεκρώθηκε η ελληνική συνείδηση. Έβλεπαν τα αβάσταχτα καθημερινά μαρτύρια, σωματικά και ψυχικά και πίστεψαν πως το εθνικό φρόνημα είχε σβήσει. Απατήθηκαν όλοι.

Γιατί σ’ όλον τον ελληνικό χώρο η ψυχή του λαού μας έμεινε αδούλωτη. Αυτή η ελληνική ψυχή, που τρεφόταν με το μάννα τ’ ουρανού και αντρειωνόταν με το νέκταρ της Ορθοδοξίας, κάτω απ’ το τρεμάμενο φως του καντηλιού στα μοναστήρια, έκανε το θαύμα.

 Επαναστάτησε με πρωτοφανή ορμή και πραγματοποίησε το κοσμοϊστορικό γεγονός - τη μεγάλη εθνεγερσία του.

Δείτε επίσης : 










Δεν υπάρχουν σχόλια: