Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Η ναυμαχία της Σάμου – Μυκάλης (5 Αυγούστου 1824).

ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

   Ηγετικά πρόσωπα.
Από το Ελληνικό στρατόπεδο: Σαχτούρης, Ανδρούτζος, Μιαούλης.
Από το Μουσουλμανικό στρατόπεδο: Χοσρέφ Πασάς
  Η Ναυμαχία της Σάμου ήταν μια ιστορική ναυμαχία που έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου εξ ου και η ονομασία της, μεταξύ των δύο συνασπισμένων στόλων των ελληνικών νήσων Ύδρας και Σπετσών, κατά του Οθωμανικού στόλου στις 5 Αυγούστου του 1824, κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με περιφανή νίκη του τότε Ελληνικού Ναυτικού.

   

   Μετά την καταστροφή των Ψαρών (21 Ιουνίου 1824) ο Χοσρέφ Πασάς έστειλε τελεσίγραφο με έναν Άγγλο πλοίαρχο του στόλου του, στους Σαμιώτες να προσκυνήσουν (δηλώσουν υποταγή). Είχαν προηγηθεί αποβατικές απόπειρες των Τούρκων στο Καρλόβασι και στο Κότσικα κοντά στο Βαθύ, αλλά αποκρούστηκαν από τους Σαμιώτες.

   Όταν οι Σάμιοι πήραν το τελεσίγραφο απάντησαν αρνητικά και ζήτησαν τη βοήθεια του Ελληνικού Στόλου. Τα κακά οικονομικά ξεπεράστηκαν με ένα δάνειο 90.000 δίστηλων.
    Συγκροτήθηκαν 2 μοίρες. Η 1η με 27 Υδραίικα πλοία υπό τον Γ. Σαχτούρη και 8 Σπετσιώτικα  υπό τον Γ. Ανδρούτσο. Η 2η μοίρα είχε πλοίαρχο τον Ανδρέα Μιαούλη.
   Ο  Χοσρέφ Πασάς στίς 28/7/1824 εξεστράτευσε κατά της Σάμου με 300 πλοία!
   Ο Σαχτούρης εντόπισε 40 τουρκικά πλοία, με 2000 στρατιώτες. Τα εγκλώβισε και τα ανάγκασε να πέσουν στα βράχια και να βυθιστούν. Πνίγηκαν όλοι οι Οθωμανοί.
   Δύο πυρπολικά υπό τούς Ρομπότζη και Τσάπελα όρμησαν και των εχθρικών. Μόλις τα είδαν οι Τούρκοι έγιναν ... λαγοί.
   Τελικά η ναυμαχία κράτησε όλη μέρα, με νίκη του Ελληνικού Στόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: