Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Την Παρασκευή 10 Μαΐου, εορτάζει το Αίγιο την πολιούχο του : Παναγία Τρυπητή - "Η Αρχόντισσα του λιμανιού"-

«ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ»

Το Αίγιο εορτάζει την πολιούχο του Παναγία Τρυπητή

 p_trypiti Στις 10 Μαΐου, Παρασκευή της Διακαινησίμου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα, εορτάζει η πόλη του Αιγίου την πολιούχο της «Παναγία η Τρυπητή», όπου και το Ιερό προσκύνημά της. Με την πάροδο του χρόνου αυτός ο Ιερός τόπος αναδείχθηκε σε μεγάλο πνευματικό κέντρο Πανελληνίου ακτινοβολίας. Είναι πολύ συγκινητικό, - την Παρασκευή της Διακαινησίμου, - να βλέπεις χιλιάδες Χριστιανούς από όλη την Ελλάδα - κάθε ηλικίας - να ανεβαίνουν τη μεγάλη σκάλα (150 σκαλοπάτια), αρκετοί γονατιστοί, προκειμένου να εκπληρώσουν το «Τάμα» τους στην Παναγία.
Την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής.   ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩN AKOΛOYΘΙΩN
ΠΕΜΠΤΗ ΔΙAKAΙNHΣΙMOY ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ: Αφ' εσπέρας και ώρα 7μ.μ. θα τελεσθεί Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμβροσίου, συμπαραστατούμενου και υπό άλλων Αρχιερέων. Τους εκκλησιαστικούς ύμνους θα αποδώσει η Χορωδία του συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγίου Ιωάννης ο Κουκουζελής υπό τη διεύθυνση του προέδρου κ. Φωτίου Θεοδωρακοπούλου.
OΛOΝYKTΙOΣ ΑΓΡΥΠΝΙΑ: Περί ώρα 11μ.μ. θα τελεσθεί ολονύκτιος κατανυκτική Αγρυπνία, ήτοι Παράκλησις, Όρθρος & Θεία Λειτουργία. Πέρας ολονυκτίας, περί ώρα 02:30 πρωινή.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ THΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμβροσίου και συλλειτουργούντων αυτώ των προσκεκλημένων Αρχιερέων Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά τα ακόλουθο πρόγραμμα:
 ΟΡΘΡΟΣ ΩΡΑ 7.00π.μ.: Έναρξη Όρθρου. ΩΡΑ 7.30π.μ.: Προσέλευση των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.
ΩΡΑ 8.20π.μ.: Έναρξη Θείας Λειτουργίας.
 ΩΡΑ 9.30 έως 9.45π.μ.: Αφίξεις επισήμων.
ΩΡΑ 10:30π.μ. περίπου: Απόλυση Θείας Λειτουργίας.
ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΩΡΑ 10.45π.μ.: Εκκίνηση της Ιεράς πομπής. Η Ιερά πομπή θα κατευθυνθεί στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου και θα αναπεμφθεί δέηση και θα εκφωνηθεί πανηγυρική ομιλία. Ακολούθως η Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα τοποθετηθεί επί ανοικτού αυτοκινήτου και θα κατάληξη στο Ιερό Προσκύνημα, δια της καθιερωμένης διαδρομής. ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ: Οι προς την Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος οφειλόμενες τιμές θα αποδοθούν υπό τιμητικών αγημάτων του Πεζικού, του Π. Ναυτικού και της Π. Αεροπορίας. Κλήθηκαν να συμμετάσχουν και Φιλαρμονικές. ΤΕΛΕΤΑΡΧΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ: Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Πετρόπουλος. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: Η προϊστάμενη του τμήματος υποστήριξης και οι υπάλληλοι, Χρήστος Τρίψας, Αριστομένης Σταματόπουλος.
ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Περί ώρα 7:00μ.μ. της ίδιας θα ψαλλεί Εσπερινός, χαιρετισμοί και Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ – ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ (12-5-2013) Μέχρι την Κυριακή του Θωμά, η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στο κέντρο του Ναού και στη διάθεση των ευλαβών προσκυνητών. Ακολούθως και περί ώρα 7:00μ.μ., χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αμβροσίου, θα ψαλλούν οι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου – Ζωοδόχου Πηγής, μετά το πέρας των οποίων η θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα τοποθετηθεί και πάλι στον θρόνο της
.
Η Παναγία Τρυπητή είναι ένας περικαλλής, μεγαλοπρεπής και επιβλητικός Ναός, που φαντάζει από μακριά σαν μια μεγάλη ζωγραφιά κολλημένη στο βράχο. Είναι κτισμένος σε απόκρημνο βράχο ύψους 30μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα σε Σπήλαιο (τρύπα) εξ ου και το όνομα «Τρυπητή» ή «Τρουπητή». Όποιος επισκέπτεται για πρώτη φορά το προσκύνημα εντυπωσιάζεται από την ομορφιά του τοπίου: κυπαρίσσια και πεύκα δίνουν μία ξεχωριστή και υποβλητική μεγαλοπρέπεια. Μία μαρμάρινη σκάλα με 150 σκαλοπάτια ενώνει το Ιερό Προσκύνημα με το δημόσιο δρόμο. Υπάρχει όμως και μία δεύτερη οδός από τον Κυπαρισσώνα, η οποία με τη σειρά της δίνει δύο εισόδους στο ύψος της τοποθεσίας που ονομάζεται «του Μοίραλη το πήδημα»: Η μία είσοδος είναι από την οδό Ζωοδόχου Πηγής, ακριβώς απέναντι από το φάρο του λιμανιού, ενώ η άλλη συνδέει το Προσκύνημα με την πάνω πόλη και τη συνοικία Γαλαξιδιώτικα (ή συνοικία του Αγίου Ανδρέα) λίγο κάτω από την πλατεία των Υψηλών Αλωνίων. Αρχιτεκτονικά ο ναός χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα μέρος είναι λαξευμένο στο βράχο και το άλλο είναι προσθήκη στο πρώτο. Η εξωτερική μορφή του προσκυνήματος ομοιάζει εκείνου της Παναγίας της Τήνου. Μόλις ο επισκέπτης, πλησιάσει τα κράσπεδα του Ναού, παρατηρεί εντός του βράχου ένα μικρό σπήλαιο μήκους 3 μέτρων, πλάτους 2 μέτρων και ύψους πάλι 2 μέτρων. Το άνοιγμα είναι κτισμένο με πέτρες και έχει μία μικρή πόρτα και παράθυρο. Κατά την παράδοση εκεί ήταν το ασκητήριο του Καπετάνιου - Ναυαγού που βρήκε την εικόνα. Αν όμως ο θαυμασμός του προσκυνητή είναι μεγάλος από την ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου, πολύ περισσότερο εντυπωσιάζεται και μένει έκθαμβος, όταν εισέρχεται στον Ιερό Ναό. Στη μαρμαρένια μετώπη του Ναού είναι χαραγμένο το παράγγελμα : «ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ», για να υπενθυμίζει στους προσκυνητές την ιερότητα του χώρου. Στον πρόναο υπάρχει το Αγίασμα, μια καλλιτεχνική μαρμάρινη κρήνη με σταυροειδές σχήμα. Από το στόμα τριών λαξευμένων Αγγέλων τρέχει συνέχεια το αγίασμα που χύνεται σε μαρμάρινη λεκάνη. Στην Κρήνη είναι χαραγμένη η γνωστή καρκινική επιγραφή (διαβάζεται και αντίστροφα) «ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΝΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑ ΝΟΨΙΝ» δηλαδή καθάρισε πρώτα τα ανομήματά σου ειλικρινά με μετάνοια, και όχι επιφανειακά. Στην συνέχεια ο προσκυνητής ανέρχεται στον κυρίως Ναό. Δεξιά στο σπήλαιο υπάρχει η εικόνα της Παναγίας, με το αριστερό της χέρι κρατεί το παιδίον Ιησού, το οποίο με το δεξί ευλογεί και στο αριστερό κρατά ειλιτάριο.
Σύμφωνα με την παράδοση, στα μέσα του ΙΣΤ’ αιώνα δηλαδή περί το 1550, κάποιος ναυαγός του Κορινθιακού Κόλπου, διακρίνει μέσα στη νύκτα ένα φως παρηγοριάς, σημάδι πως βρίσκεται κοντά σε στεριά. Γεμίζει θάρρος και ελπίδα. Επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις για να φθάσει εκεί που λαμπυρίζει το φως. Το πλησιάζει και διαπιστώνει με πολλή έκπληξη, πως βρίσκεται μπροστά σε μία εικόνα της Παναγίας, όπου φεγγοβολάει ολόκληρη και φωτίζει ολόγυρα. Είναι η Χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας κρυμμένη μέσα στο βραχώδες τούτο σπήλαιο, άγνωστο από πότε. Έτσι ανακαλύφθηκε η εικόνα της «Παναγίας της Τρυπητής». Την άλλη μέρα ειδοποίησε τις Αρχές της πόλης του Αιγίου. Κλήρος, λαός, άρχοντες ήλθαν, προσκύνησαν κάνοντας και Δοξολογία. Ο Ευρετής της εικόνας έγινε ο πρώτος ασκητής και υπηρέτης της Παναγίας. Αρχικά ο ναός αποφασίστηκε να οικοδομηθεί ανατολικότερα του μέρους που βρέθηκε η Ιερή Εικόνα, επειδή το μέρος ήταν βράχος. Το βράδυ της πρώτης ημέρας που άρχισαν οι εργασίες οικοδομής, στο βράχο που είχε βρεθεί η Εικόνα - σύμφωνα με την παράδοση πάντα - έγινε μία έκρηξη και ο χώρος έγινε κατάλληλος για ένα μικρό ναό. Έτσι οι κάτοικοι θεώρησαν ότι η Παναγία «έφτιαξε το σπίτι της» και ο Ναός κτίστηκε μεγαλόπρεπα στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Το κυρίως Σπήλαιο μπροστά στο οποίο ανεγέρθηκε ο Ναός έχει μήκος 11μ., πλάτος 7μ. και ύψος 4μ. Για να γίνει η Αγία Τράπεζα στη θέση που βρέθηκε η Ιερή Εικόνα, το Ιερό Βήμα είναι στραμμένο νοτιοανατολικά και όχι ανατολικά που επιβάλλει η Ορθόδοξη Παράδοση. Με την πάροδο του χρόνου το πρώτο ασκητήριο εξελίχθηκε σε λαμπρή Μονή. Ο Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ που επισκέφθηκε το Αίγιο το 1815 στο βιβλίο του «Ταξίδι στην Ελλάδα» (Voyage dans la Grece, τόμος Δ΄, 1820-27) γράφει για την Τρυπητή Αιγίου: «Στο βράχο οι μοναχοί έχουν κτίσει ένα μοναστήρι, που φαίνεται σαν φωλιά χελιδονιών. Ο Ναός πήρε τη σημερινή του μορφή τον 19ο αιώνα. Η μνημειακή, αναγεννησιακού τύπου, εξωτερική μαρμάρινη σκάλα, η οποία ενώνει τον παραλιακό δρόμο με τον Ναό, κατασκευάστηκε το έτος 1870 με σχέδιο του μηχανικού Άγγελου Κορυζή. Η θαυματουργή εικόνα έγινε η αιτία επισκέψεως χιλιάδων προσκυνητών κάθε χρόνο και με το Βασιλικό Διάταγμα της 8ης Μαΐου 1933 η εορτή της Παναγίας της Τρυπητής καθιερώθηκε σαν επίσημη Θρησκευτική Εορτή του Αιγίου. Την Παρασκευή της Διακαινησίμου τελείται η λιτάνευση της Ι. Εικόνας με κάθε επισημότητα. Τέλος με την υπ' αριθ. 10/16-5-1970 κανονισμό της Ι. Συνόδου της Ελλάδος αναγνωρίζεται σαν «Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα» και χαρακτηρίζεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.











Ένα μικρό αφιέρωμα στην Παναγία Τρυπητή, την πολιούχο του Δήμου Αιγιαλείας με τίτλο “Παναγία Τρυπητή: Η Αρχόντισσα του λιμανιού” εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας www.ltaigialeias.gr κι έχει τη μορφή ψηφιακού περιοδικού. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και κείμενα-λεζάντες και είναι σε μορφή *.pdf, ώστε ο καθένας να μπορεί να το αποθηκεύσει και να το διαβάσει στον υπολογιστή του.

Το απευθείας link για το αρχείο είναι http://www.ltaigialeias.gr/panagia.pdf

πηγή: http://www.aigialeianews.gr  (Δημήτρης Ζωϊτσούδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: