Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

20 Ιουλίου 1944: Η μεγάλη απόπειρα κατά του Χίτλερ ...


                                             Γράφει ο
                                                      Θεόδωρος  Αντωνόπουλος
 
Η  Μεγάλη Επιχείρηση

      Το περίφημο πραξικόπημα που οργανώθηκε κατά του χιτλερικού καθεστώτος παραμένει ένα από τα αξιομνημόνευτα περιστατικά του Γ’ Ράιχ.
     Παρά το γεγονός ότι δεν στέφθηκε από επιτυχία, η φιλόδοξη αποστολή που θα δολοφονούσε τον Χίτλερ είναι από τις πλέον περίφημες μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα πολεμικά χρονικά! Η απόπειρα έγινε από τον αξιωματικό της Βέρμαχτ, συνταγματάρχη Claus von Stauffenberg, και άλλους αντιναζιστές Γερμανούς στις 20 Ιουλίου 1944.
 
 
 

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1944 -  Μεγάλα Γεγονότα

·         Η μεγάλη απόπειρα κατά του Χίτλερ.

      Έγινε στη «Φωλιά του Λύκου», όπως ελέγετο ένα στρατηγείο του, στα σύνορα με την Πολωνία. Είχε μαζευτεί εκεί η ηγεσία του Ναζισμού για να εξετάσει την κατάσταση μετά την ήττα στο Στάλινγκραντ, και να προγραμματίσει τις επόμενες ενέργειες.

  Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Συνταγματάρχης Στάουφενμπερκ, πατέρας 5 παιδιών, τραυματίας πολέμου με ένα μάτι και ένα χέρι. Αυτός ήταν μέλος μιας  συνομωσίας εκατοντάδων αξιωματικών, μεταξύ των οποίων και ο Ρόμελ, η αλεπού της ερήμου. Εκτελεστής ορίστηκε ο Στάουφενμπερκ ως ο πιο έμπιστος.

Αυτός μετέφερε στην τσάντα του μία βόμβα. Όταν πήγε στη «Φωλιά του Λύκου», είπε δήθεν ότι λόγω των τραυμάτων του δεν ακούει καλά και τον βάλανε δίπλα στον Χίτλερ. Άφησε την τσάντα με τη βόμβα στό πάτωμα, κάτω από το τραπέζι, δίπλα στο κάθισμα του Χίτλερ.

   Ο Στάουφενμπερκ δικαιολογήθηκε ότι κάτι ξέχασε και αποχώρησε. Η βόμβα εξεράγη και σκότωσε 4 άλλους Στρατηγούς. Ο Χίτλερ τη γλίτωσε με μικροτραύματα. Τον έσωσε το πόδι του τραπεζιού που ήταν αρκετά χοντρό, και το ότι λόγω της ζέστης τα πολλά παράθυρα ήταν ανοιχτά και η ισχύς της βόμβας εκτονώθηκε. Οι συνωμότες εκτελέστηκαν όλοι. Τους πρόδωσε ο Στρατηγός Φόρμ που έπαιζε διπλό παιχνίδι. Ο Ρόμελ εξαναγκάστηκε να αυτοκτονήσει. Η απόπειρα αυτή είχε και καλά αποτελέσματα, διότι από τότε η Χίτλερ κατέρρευσε ψυχολογικά, και μετά από 9 μήνες αυτοκτόνησε.

·       Η Εκκένωση του χωριού Κερπινή.

    Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε στο χωριό μια φήμη: «έρχονται οι Γερμανοί».

Οι Γερμανοί δεν είχαν ξεκουμπιστεί ακόμη και τώρα ήταν πιο επικίνδυνοι, όπως το πληγωμένο θηρίο. Είχε προηγηθεί, πριν από 7 μήνες το ολοκαύτωμα της 8ης Δεκεμβρίου 1943, και ο κόσμος φοβόταν.  Όταν άκουσαν ότι έρχονται πάλι οι Γερμανοί, πήραν ο καθένας ότι πρόλαβε και πήγαν στο Βουνό στην θέση «του πονηρού».

·          Εγώ στις 20 Ιουλίου 1944.

  Ανήμερα του Αη-Λιά, ήμουν 40 ημερών ακριβώς. Με πήραν αγκαλιά και με πήγαν στο Βουνό. Έτσι βρέθηκα κι εγώ ... εξόριστος εξ αιτίας του Χίτλερ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: