Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Εκδήλωση-Διάλεξη,το Σάββατο 30 Μαΐου για τους Τόπους Θυσίας.

  
Το Σάββατο 30 Μαΐου 2015 και ώρα 20.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της πρώην Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση –διάλεξη ,του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα :
«Τα “όπλα” της μνήμης: οι Τόποι Θυσίας ως απάντηση στον σύγχρονο ναζισμό»,
Ομιλητής: Ο κ. Κωστής Παπαϊωάννου, Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
20.00 Χαιρετισμοί
20.15 Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ: «Ποτέ πια- Μάρτυρες και Μαρτυρίες».
20.45 Ομιλία με θέμα:
«Τα “όπλα” της μνήμης: οι Τόποι Θυσίας ως απάντηση στον σύγχρονο ναζισμό»,
Ομιλητής: ο κ. Κωστής Παπαϊωάννου.
   - ( Παρεμβάσεις κοινού )

Κωστής Παπαϊωάννου
Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Τπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου 2006-2015. Διετέλεσε για χρόνια Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη.

Είναι ένας από τους δημιουργούς και συντονιστές του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.
Σπούδασε Ιστορία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες. Διδάσκει στην Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής. Έχει εργαστεί στα πεδία της κατάρτισης ενηλίκων και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Έχει συγγράψει πολλά εκπαιδευτικά βιβλία και σχολικά εγχειρίδια.
Συγγραφικό έργο:
- «Σα καθαρά χέρια της Χρυσής Αυγής: εφαρμογές ναζιστικής καθαρότητας», Μεταίχμιο, 2013.
- «Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά, Ελλ. Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, 2014
------------------------------------------------------------
Ο Νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς είναι η μεγεθυμένη έκφραση - εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του.
Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία. Η αληθινή παιδεία. Η παιδεία που δεν εφησυχάζει ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια στον σπουδάζοντα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια
Κι είναι φορές που το κτήνος πολλαπλασιαζόμενο κάτω από συγκυρίες και σχηματίζει φαινόμενα λοιμώδους νόσου, που προσβάλλει μεγάλες ανθρώπινες μάζες και επιβάλλει θανατηφόρες επιδημίες.
Πρόσφατη περίπτωση ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μόνο που ο πόλεμος αυτός μας δημιούργησε για ένα διάστημα μιαν αρκετά μεγάλη πλάνη, μια ψευδαίσθηση. Πιστέψαμε όλοι μας πως σ' αυτό τον πόλεμο η δημοκρατία πολέμησε και νίκησε τον φασισμό.
Το φάντασμα του κτήνους παρουσιάζεται ιδιαιτέρως έντονα στους νέους.
Και το Κακό ελλοχεύει, χωρίς προφύλαξη, χωρίς ντροπή. Ο Νεοναζισμός δεν είναι θεωρία, σκέψη και αναρχία. Είναι μια παράσταση. Εσείς κι εμείς. Και πρωταγωνιστής είναι ο Θάνατος.


Μάνος Χατζηδάκις

Δεν υπάρχουν σχόλια: