Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 36ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ


 08 ΜΑΪΟΥ 2016
Ο Σύλλογος Ορειβασίας - Χιονοδρομίας - Αναρρίχησης - Προστασίας περιβάλλοντος Καλαβρύτων από το 1980, και κάθε χρόνο, τη 2η Κυριακή του Μαΐου οργανώνει το Πανελλήνιο Πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού.
Η κατάβαση στο φαράγγι γίνεται από τις γραμμές του Οδοντωτού ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα και με τελικό προορισμό το Διακοπτό συνολικής απόστασης 22 χλμ.
Εναλλακτικά μπορείτε να ξεκινήσετε και από τη Ζαχλωρού, στην οποία φτάνετε με το αυτοκίνητό σας, ή με τον Οδοντωτό, και να περπατήσετε μόνο τα 10 χλμ μέχρι τη στάση Νιάματα. Ο οδοντωτός εκείνη την ημέρα πραγματοποιεί όλα τα δρομολόγια κανονικά σε χαμηλές ταχύτητες και σταματάει σε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς ώστε να εξυπηρετεί τους πεζοπόρους.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Δίνουμε ραντεβού την Κυριακή 8/5 το πρωί στις 7:30 στο σταθμό του Οδοντωτού στα Καλάβρυτα, για να ξεκινήσουμε με προορισμό τον πρώτο μας σταθμό στη Ζαχλωρού. Αν πάλι θέλετε να ξεκινήσετε αργότερα ή από τη Ζαχλωρού, ώστε να διανύσετε μικρότερη απόσταση, μην διστάσετε νομίζοντας ότι θα είστε μόνοι σας!

Οι ομάδες και οι παρέες που ξεκινούν ανά διαστήματα είναι πολλές οπότε… ακολουθήστε τους!
Tips: Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια για περπάτημα, αν έχετε ορειβατικά είναι ιδανικά. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες καλό θα είναι να έχετε μαζί σας καπέλο, αντηλιακό ή αδιάβροχο. Μην φορτωθείτε με περιττά πράγματα.
Πάρτε μαζί σας μόνο ένα μπουκάλι νερό ή ένα ισοτονικό αν το προτιμάτε. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ο Ορειβατικός Σύλλογος έχει φροντίσει για όλους εμάς ώστε να βρούμε τα απαραίτητα για να ξεκουραστούμε και να παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε. Δεν χρειάζεται να είστε σε κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, αρκεί η διάθεση για περπάτημα. Δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για να συμμετάσχετε, η διαδρομή είναι απλή και μπορούν να την ακολουθήσουν όλοι.
Η δήλωση συμμετοχής είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Κατά μήκος του φαραγγιού θα βρείτε εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης οι οποίοι φροντίζουν για την ομαλή διεξαγωγή και θα είναι εκεί για οτιδήποτε χρειαστείτε.
Φέτος συμπληρώνονται 85 χρόνια από την ίδρυση του Ορειβατικού (το 1931) και 36 χρόνια (από το 1980), που πραγματοποιεί το Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού.
Πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες.
Σε περιμένουμε όπως πάντα, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μάη στις 08 και 09 του μήνα.
Καλή αντάμωση.

ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ:
Α) ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΪΟΥ 2016 Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΑΣ.
      1)ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 120 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΔΙΑΚΟΦΤΟΥ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ
ΑΡΧΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ – ΑΙΓΙΟΥ.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ 120 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ.
      2) ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΧΕΛΜΟΥ – ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ
ΧΕΛΜΟΥ – ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ.
      3) ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΡΥΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Β) ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΪΟΥ 2016 ΑΠΟ 07.30 π.μ.

ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ.
  • Εκκίνηση 7.30 π.μ. από την πλατεία Ο.Σ.Ε. Καλαβρύτων
  • Τερματισμός στην πλατεία Ο.Σ.Ε. Διακοφτού.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ – ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ - ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ – ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ – ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
1931: Μία μικρή ομάδα ανήσυχων Καλαβρυτινών ιδρύουν το Ορειβατικό τμήμα στα Καλάβρυτα, που ξεκινάει σαν αυτόνομη Ορειβατική Ομάδα. Εντάσσεται αμέσως μετά στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο (Ε.Ο.Σ.) που έχει έδρα την Αθήνα και δημιουργεί αργότερα την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβατικών Συλλόγων, με τελικό τίτλο Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.). Έχει πλούσια δράση για κείνη την εποχή.
1943-13 Δεκεμβρίου: Οι Γερμανοί ναζί – φασίστες, στρατιώτες του τακτικού Γερμανικού στρατού, σκοτώνουν όλο τον ανδρικό πληθυσμό των Καλαβρύτων και καίνε τη μικρή κωμόπολη.
Σβήνει κάθε σπίθα πολιτιστικής ζωής μαζί και η δράση του Ορειβατικού, ο οποίος επαναδραστηριοποιείται αμέσως μετά, για να γίνει το πιο ζωντανό κομμάτι της μεταπολεμικής ιστορίας των Καλαβρύτων. Το 1967 η ντόπια χούντα σταματάει τη λειτουργία του για δεύτερη φορά.
1977: Η νέα γενιά των Καλαβρυτινών επαναλειτουργεί τον Ορειβατικό, ως Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο – Τμήμα Καλαβρύτων. Το 1991 μετονομάζεται σε Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων και ξεκινά μία νέα δραστηριότητα. Ήταν ο μόνος εμπνευστής και κύριος μοχλός συνεχούς πίεσης προς τα αρμόδια υπουργεία και το Δήμο Καλαβρύτων και ξεκίνησε όλες τις διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων στο Χελμό.
Από το 1984 έως το 1994 συμμετείχε ως τακτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης «Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων». Από το 2003 συμμετείχε και πάλι στο Δ.Σ. της επιχείρησης ως τακτικό μέλος, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων. Από τον Γενάρη του 2010 σταμάτησε να συμμετέχει στο Δ.Σ. γιατί «η καθαρή και δυνατή φωνή του» δεν άρεσε στους κρατούντες και εξουσιάζοντες, δυστυχώς, τον Δήμο Καλαβρύτων. 
Είναι αυτός που ξεκίνησε όλες τις διαδικασίες προς τα συναρμόδια Υπουργεία (ΥΠΕΧΩΔΕ-Γ.Γ. Δασών κ.α.) για να ξεκινήσει και να υλοποιείται από το 1997, το πρόγραμμα για την Προστασία του Οικοσυστήματος ΧΕΛΜΟΣ-ΒΟΥΡΑΪΚΟΣ, και να αρχίσει να λειτουργεί στα Καλάβρυτα το «Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Διοίκησης και Διαχείρισης». Χωρίς τις ενέργειες του Συλλόγου δεν θα υπήρχε πρόγραμμα Natura (Φύση 2000) για τη περιοχή μας. Τελικά ψηφίστηκε η Κ.Υ.Α.  και ο Ορειβατικός για μία ακόμα φορά δικαιώθηκε.
Είναι ο πρώτος ορειβατικός σύλλογος, σε παγκόσμιο επίπεδο, που ενεγράφη στο διεθνές περιβαλλοντικό δίκτυο Friends of Nature ( Φίλοι της Φύσης ), και είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Δικτύου  Friends of Nature    ( Φίλοι της Φύσης ), για την αειφορία και την βιωσιμότητα. Ο Πρόεδρός μας είναι και Επίτιμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Δικτύου των Friends of Nature ( Φίλοι της Φύσης ).
2016: Συμπληρώνοντας 85 χρόνια δράσης ο Σύλλογος έχει μπροστά του ένα φωτεινό μέλλον για το καλό του Αθλητισμού και του Πολιτισμού στα Καλάβρυτα και την Επαρχία.
Για φέτος πάλι ο Σύλλογος έχει βάλει ως στόχο την πλήρη αναβάθμιση όλων των τμημάτων του.  Καλεί όλους όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, να εγγραφούν στο Σύλλογο, και με τα ήδη υπάρχοντα μέλη, να λειτουργήσουν τα τμήματα του Συλλόγου και να ενταχθούν στις ομάδες δράσεις του, απευθυνόμενοι για ενημέρωση σε όποιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου γνωρίζουν.
ΤΟΜΕΙΣ    ΔΡΑΣΗΣ
Ομάδα Ορειβασίας - Ομάδα Χιονοδρομίας - Ομάδα Αναρρίχησης (α) Ίδρυση και λειτουργία Αναρριχητικού πάρκου στη θέση στάση Κερπινής, (β) Ίδρυση και λειτουργία αναρριχητικής πίστας στο Εθνικό Στάδιο Καλαβρύτων - Ομάδα σήμανσης Ορειβατικών μονοπατιών - Ομάδα λειτουργίας ορεινού καταφυγίου «Λεοντοπούλου» Χελμού - Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος, (α)  Προστασία οικοσυστήματος Χελμός - Ύδατα Στυγός - Φαράγγι Βουραϊκού, (β) Προστασία Τόπου εκτέλεσης Καλαβρυτινών μαρτύρων- Ομάδα για τον έλεγχο της βιώσιμης αναβάθμισης του Ιστορικού Οδοντωτού Σιδηρόδρομου Διακοπτού – Καλαβρύτων. 
Ζητάμε και την δική σου συμμετοχή για την δυναμική συνεχή αναβάθμιση του Συλλόγου.   
Σε περιμένουμε….

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ
ΑΠΟ                                             ΑΠΟ
ΔΙΑΚΟΠΤΟ                                ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
08:45                                                               09:57
11:15                                                               12:27
14:32                                                               15:50

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΑΒ/ΚΑ ΚΑΙ ΑΡΓΙΕΣ
ΑΠΟ                                              ΑΠΟ
ΔΙΑΚΟΠΤΟ                               ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
08:45          09:57
11:15          12:27
12:33                                               14:30
14:32                                               15:50
15:52                                               17:08

·        ΤΙΜΕΣ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ
ΑΠΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
ΚΑΝΟΝΙΚΟ 09.50 EUR, ΠΑΙΔΙΚΟ (4-12) 4.80 EUR
ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΚΑΝΟΝΙΚΟ 19.00 EUR, ΠΑΙΔΙΚΟ (4-12) 9.60 EUR

·        ΤΙΜΕΣ GROUP (ΑΠΟ 6 ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 12 ΕΤΩΝ  ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ)
ΑΠΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ 6.70 EUR
ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 13.30 EUR

·        ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ)
ΑΠΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ 3.30 EUR
ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ 4.80 EUR

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

"Για άλλη μια χρονιά η ελληνική ομάδα διάσωσης στο πλευρό του ΕΟΣ Καλαβρύτων θα σταθεί αρωγός στην πανελλήνια διάσχιση του Βουραϊκού με σκοπό την ασφαλέστερη διέλευση των συμμετεχόντων από το φαράγγι. Για το λόγο αυτό η ΕΟΔ θα έχει επανδρώσει 3 σταθμούς (2 ενημέρωσης και παροχής υγειονομικής κάλυψης και 1  άμεσης επέμβασης διάσωσης ) καθώς και ένα περίπολο που θα επιτηρεί τη διαδρομή για τυχών προβλήματα. Η ΕΟΔ αξιοποιώντας την εμπειρία των παλαιοτέρων οργανώσεων έχει σχεδιάσει με βέλτιστο τρόπο την δομή της υγειονομικής κάλυψης με κριτήριο την συντομότερη παροχή βοήθειας όπου και αν αυτό χρειαστεί . αναλυτικότερα το διάγραμμα των σταθμών θα έχει ως εξής: 
          Σταθμός 1 θέση ''Πόρτες'' χιλιομετρικό 10,600 σταθμός ενημέρωσης για την κατάσταση της διαδρομής , διέλευσης τρένων και τρόπων επείγουσας επικοινωνίας , παροχή Α' βοηθειών
          Σταθμός 2 θέση ''Μεγάλη γέφυρα''  χιλιομετρικό 7,4 μονάδα άμεσης ανταπόκρισης διάσωσης σταθμός πρώτων βοηθειών σταθμός ενημέρωσης για την κατάσταση της διαδρομής , διέλευσης τρένων και τρόπων επείγουσας επικοινωνίας 
          Σταθμός 3 θέση ''Νιάματα'' χιλιομετρικό 5,600 σταθμός ενημέρωσης για την κατάσταση της διαδρομής , διέλευσης τρένων και τρόπων επείγουσας επικοινωνίας , παροχή Α' βοηθειών.
          Περίπολος διαρκής κίνησης μεταξύ χιλιομετρικών 9,000 και 6,600 δυνατότητες ενημέρωσης για την κατάσταση της διαδρομής , διέλευσης τρένων και τρόπων επείγουσας επικοινωνίας , παροχή Α' βοηθειών.
          Για όσους κινούνται επί του φαραγγιού και όπου υπάρχει ανάγκη εφόσον υπάρχει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μπορείτε να καλείτε το 2610 520202 καθώς καθ όλη την διάρκεια από την Ζαχλωρού έως τα Νιάματα θα υπάρχει κάλυψη ασύρματων επικοινωνιών στην συχνότητα 146,5 mhz (συχνότητα ΕΟΔ) καθώς και στο Channel 1 για PMRUHFradio 
          Ευχόμαστε να απολαύσουμε άλλη μια χρονιά αυτό το μαγικό τοπίο με ασφάλεια και σεβασμό στη φύση!"    

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Αχαΐας.
Εργατικές κατοικίες Κρύα Ιτεών ( Λεύκα ), Τ.κ. 26 333 Πάτρα.
Τηλέφωνο:2610520202 (24ωρο)
ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: https://www.facebook.com/ΕΟΣ-ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ









Δεν υπάρχουν σχόλια: