Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Μετά από 42 χρόνια o ενταφιασμός του καταδρομέα ήρωα Σωτήρη Τζουρά στο χώμα του χωριού του, στις Κορφές Καλαβρύτων.

   Mετά από 42 χρόνια ενταφιάστηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και τιμής στο κοιμητήριο του χωριού του , τις Κορφές Καλαβρύτων, ο Καλαβρυτινός καταδρομέας ήρωας Σωτήρης Τζουράς. που σκοτώθηκε στην Κύπρο την 21 Ιουλίου 1974. .
  Τα οστά του σπουδαίου νεκρού, όπως και άλλων συμπολεμιστών του, μετά τη μεγαλειώδη υποδοχή τους στο αεροδρόμιο του Τατοΐου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονΑρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος , τον Υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, τοΔήμαρχο Καλαβρύτων και σύσσωμη την στρατιωτική ηγεσία, μεταφέρθηκαν στο Κ.Ε.Τ.Χ. Πάτρας και από εκεί συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και της στρατιωτικής μπάντας έφτασαν στη γενέτειρά του, στις Κορφές Καλαβρύτων και αποτέθηκαν στο κοιμητήριο του χωριού.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία παρίσταντο τιμητικά ο Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αρχιερατικός Αιγίου πατήρ Χρήστος Τσακαλος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας πατέρας Ιωακείμ (ο οποίος αναφέρθηκε στον τιμώμενο νεκρό και μετέφερε και τις ευχές του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου), ιερείς της περιοχής και συναγωνιστές του σπουδαίου Καλαβρυτινού. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι Βουλευτές του Νομού Ανδρέας Ριζούλης και Ανδρέας Κατσανιώτης, ο πρώην Δήμαρχος Καλαβρύτων και πρώην Βουλευτής Αθανάσιος Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Καλαβρύτων, ο εκπρόσωπος των Κυπρίων Πάτρας κ. Κωνσταντινίδης (ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού για τους Ελλαδίτες πεσόντες), ο εκπρόσωπος της Τοπικής κοινότητας Κορφών Ιωάννης Τζουράς, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων, καθώς και πολλοί συγχωριανοί και συντοπίτες από τη γύρω περιοχή. Τον Δήμο Καλαβρύτων εκπροσώπησε ο Βοηθός Δημάρχου κ. Νικόλαος Μαγκαφάς, ο οποίος εκφώνησε και τον επικήδειο λόγο (Ο Δήμαρχος κ. Λαζουράς δεν παρέστη λόγω απουσίας του στην Κύπρο συμμετέχοντας στις αντικατοχικές εκδηλώσεις μνήμης του αδελφοποιημένου κατεχόμενου Δήμου Μόρφου).
Μέσα σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο ο κ. Μαγκαφάς καλωσόρισε στις Κορφές και συνάμα κατευόδωσε στην αθανασία το Σωτήρη Τζουρά, αναφερόμενος στη ζωή και τη δράση του και αφιέρωσε στο σπουδαίο νεκρό τους παρακάτω στίχους του Γ. Σεφέρη:
«ένα παρθένο δάσος σκοτωμένων φίλων το μυαλό μας.
Κι α σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές
είναι γιατί τ’ ακούς γλυκότερα, κι η φρίκη
δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή
γιατί είναι αμίλητη και προχωράει.
Στάζει τη μέρα στάζει στον ύπνο
μνησιπήμων πόνος».

Έδωσε την υπόσχεση ότι «τη σημαία για την οποία θυσιάστηκες δεν θα την υποστείλουμε, θα ακολουθήσουμε το δρόμο σου, σε μια τροχιά ανάτασης, αντίστασης, δημιουργίας, ελπίδας. Γιατί έτσι κι αλλιώς η προσφορά και η θυσία όπως εσύ τη δίδαξες πρέπει να κατατίθενται άσχετα ακόμα και από την αναγνώριση τους».
Και κατέληξε
«Οι κρητικοί λένε «Των μπροστινών πατήματα των πισινών γιοφύργια». Οι δρόμοι της δόξας εσάς των παλαιμάχων , ας γίνουν γεφύρια των σημερινών γενεών. Μήπως βρείτε οι νεκροί μας δικαίωση. Μήπως ξεκινήσει η ζωή μας απ΄ την αρχή. Μήπως ξαναγίνουμε άνθρωποι. Για να μην ξανάρθει το Κακό…
Καλό σου κατευόδιο, ήρωα Σωτήρη, χωρικέ του απέραντου γαλάζιου!
Οι ουρανοί είναι και πάλι δικοί σου!»








Δεν υπάρχουν σχόλια: